ECLIPSE


In een driedelige serie album onder de titel Eclipse, laat Mattias Spee verborgen parels uit het pianorepertoire horen. Er is meer muziek in de wereld dan een mens in zijn leven kan beluisteren. Soms zien we door de bomen het bos niet meer, wat betekent dat veel fantastische muziek niet op onze radar verschijnt, muziek die de vraag oproept: “Waarom kennen we dit niet allemaal?”

Eclipse deel 1, met muziek van Joseph Wölfl, en deel 2, met muziek van Hans Henkemans, zijn nu te beluisteren!

Deel 3 wordt verwacht in het seizoen 2024/2025.



Eclipse
Deel 1: Joseph Wölfl


------------
Super-Audio CD
------------
Hi-Res Download
------------
Spotify
------------
Apple Music
------------

Eclipse
Deel 2: Hans Henkemans


------------
Super-Audio CD
------------
Hi-Res Download
------------
Spotify
------------
Apple Music
------------






“Fantasierijke muziek van soms schilderachtig karakter, bevolkt door grillige personages die over de notenbalken sluipen. [...] Spee ontpopt zich tot een Edgar Allen Poe-achtige verteller met veel gevoel voor emotionele onderstromen.”
-NRC






------------







COMPOSITIONS


Na zijn afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam als klassiek pianist, gespecialiseerd in hedendaags repertoire, begon Mattias Spee zijn eigen muziek te componeren. In zijn composities verwerkt hij zijn brede palet aan muzikale interesses, waaronder klassieke muziek, jazz, minimal music en pop. De composities zijn niet 100% in steen gebeiteld, Mattias laat vaak ruimte open voor improvisatie en spontane ingevingen.


Videos van eigen composities

Video Credits: Conservatorium van Amsterdam / Keep an Eye Foundation / VPRO Vrije Geluiden / Naarden International Piano Festival 





------------





TOETSENPARADE


De Toetsenparade is een festival voor toetseninstrumenten van alle soorten en maten. Voor de editie die plaatsvond in het weekend van 22/23/24 maart 2024 werd Mattias Spee gevraagd als artist in residence. Als zodanig cureerde hij een programma vol artiesten die elk op hun manier bezig zijn met het uitvinden heruitvinden van toetseninstrumenten.


Foto’s van Toetsenparade 2024

Foto Credits: Igor Iofe / Anne Veinberg


Het festival werd geopend door het Rembrandt Frerichs Trio, een ensemble uit de jazz scene dat zijn vocabulaire nu toepast op historische instrumenten. Guy Maori speelde 19e en 20e eeuwse muziek op de anachronistische klavecimbel. Het Xavi Torres Trio presenteerde het project Kind of Beethoven, waarin het de pianosonates van Ludwig van Beethoven heruitvindt in een modern jasje met veel jazz-invloeden. Xico Ribas Tur speelde zijn eigen composities, waarbij hij live electronics gebruikte om de klankwereld van de piano te verrijken. Arieh Chrem, ook bekend als Cartopol bracht zijn nieuwe EP Storm Service uit op de Toetsenparade. Arieh is een elektronische muziekproducer en gebruikt een heel modern toetseninstrument, het toetsenbord van zijn laptop. Toch was dit niet het modernste instrument op het festival. Marije Baalman van het Instrument Inventors Initiative presenteerde haar nieuw ontworpen Twiddler, waarmee ze op hoge snelheid aan live coding kan doen. Marije en Toetsenparade-oprichter Jan van der Sangen gaven een lezing over hun vak als instrumentenbouwer, waarbij ze beiden een totaal andere benadering hebben. Uiteraard trad artist in residence Mattias Spee zelf op en ook leidde hij een workshop met vermaard pianostemmer Charles Rademaker. Samen met het publiek doken ze in het mechaniek van de piano en demonstreerden ze hoe een pianist en pianostemmer samenwerken. Het was een uiterst gevarieerd en vernieuwend festivalprogramma bij de Toetsenparade, dat gastvrij werd gehuisvest in Het Veem in Amsterdam.






------------





LORIA


Na voornamelijk voor solo piano te hebben gecomponeerd, heeft Mattias Spee zich willen verbreden door een stuk te schrijven voor een groter ensemble, bestaande uit piano en strijkers. In zijn nieuwe compositie Loria zoekt Mattias naar de grens tussen gelijkwaardige kamermuziek en een hierarchische verdeling tussen solist en begeleiding.


Foto’s van de première van Loria

Foto Credits: Susanne van der Kleij


Voor de première, die plaatsvond op 19 november 2023, werkte Mattias samen met het Nova Sonantia Ensemble, een strijkerscollectief dat zich opwerpt als ambassadeur voor nieuwe muziek






------------





INSOMNIA


In het seizoen 2023/2024, maakte Mattias Spee een tournee langs alle grote concertzalen van Nederland als onderdeel van zijn nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Het leeuwendeel van zijn tourprogramma bestond uit een selectie van zijn eigen composities, gebundeld tot een 9-delige cyclus onder de titel Insomnia. Mattias combineerde zijn eigen muziek en poëzie met enkele nocturnes, sommige geschreven door beroemde componisten als Frederic Chopin, Alexander Scriabin en Francis Poulenc, andere nieuwe opdrachtcomposities van jonge getalenteerde componisten Gijs Idema en Lisa Weyrauther. Zowel Gijs als Lisa bouwt overbrugt graag de afstand tussen jazz en klassieke muziek, iets wat ze gemeen hebben met Mattias, wat leidde tot een vruchtbare samenwerking. Het laatste concert van de tournee vond plaats op 19 oktober 2023 in TivoliVredenburg en werd uitgezonden door de Concertzender.


Foto’s van Insomnia in TivoliVredenburg

Foto Credits: Maarten Mooijman






“Een eigenzinnig en veelzijdig muzikant die ook improviseert en componeert. Zowel in zijn spel, zijn voorkomen als in zijn repertoire keuze komt zijn rebelse en activistische inborst tot uiting. Hij laat zich niet vertellen wat hij moet doen en vaart helemaal zijn eigen koers.”
-
Jury van de Dutch Classical Talent Award






------------







LIED-DUO


Mattias Spee is niet de enige muzikant met een voorliefde voor componisten die niet de aandacht krijgen die ze eigenlijk verdienen. Hij heeft de handen ineengeslagen met countertenor Arturo den Hartog en samen voeren ze liederen uit van componisten die je waarschijnlijk nergens anders hoort. Tot hun selectie van repertoire behoren liederen van vrouwelijke en/of zwarte componisten, muziek uit Arturo’s land van herkomst Suriname en Afro-Amerikaanse spirituals.


Foto’s van Keti Koti 2023

Foto Credits: Foppe Schut


Als duo hebben Mattias en Arturo op enkele prestigieuze evenementen opgetreden, waaronder het O.Festival in Rotterdam, Nationale Dag van de Componist op de New Music NOW Express en vieringen van nationale feestdagen in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, zoals Keti Koti en Bevrijdingsdag. 






------------






MUSEUMNACHT 2023


Voor de 2023 editie van de Museumnacht, een jaarlijks evenement waarbij alle musea in Amsterdam hun deuren openen tot 2.00 uur ‘s nachts, werd Mattias Spee gevraagd het programma te cureren voor het Pianola Museum. Dit kleine museum voor zelf-spelende instrumenten was bekend terrein voor Mattias. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam woonde hij op een steenworp afstand in de Jordaan en als lid van de Piano Student Council heeft Mattias het Pianola Museum helpen behoeden voor faillisement door studentexcursies naar het museum te organiseren en een petitie te verspreiden die uiteindelijk leidde tot het besluit van de gemeente om het museum open te houden.


Foto’s van Museumnacht 2023

Foto Credits: David Hup


Voor de Museumnacht 2023 stelde Mattias een programma samen rond de pianist/componist. Lange tijd was het de normaalste zaak van de wereld om een instrument te bespelen en ook voor dat instrument te componeren. In de afgelopen decennia zijn notenspelers en notenschrijvers zich echter steeds meer in hun specifieke vakgebieden gaan specialiseren. Nu klopt er een nieuwe golf van pianist/componisten op de deur van de Nederlandse muziekwereld. Apollon Kalamenios, Elena Pisano en Aleksandra Tonelli voegden zich bij Mattias Spee voor een estefatte-concert dat de hele avond duurde. Zij combineerden elk hun eigen muziek met een pianola-rol van een pianist/componist die hen inspireerde. Uitvoeringen van Béla Bartók, Roberto Firpo, Claude Debussy en Duke Ellington werden gedemonstreerd op de meerdere zelfspelende piano’s die het museum rijk is. Het oude en het nieuwe, verbonden in een avond tjokvol met muziek. 






------------






SHADES OF LIFE


Mattias Spee werkte samen met componist Titus Tielens aan een album vol nieuwe composities, getiteld Shades of Life. De opnames vonden plaats in de Protestantse Kerk van Uitwijk. Overdag is er veel lawaai van de boeren die op het land werken, maar na zonsondergang is het er muisstil. De intimiteit die de nachtelijke samenwerking van Mattias en Titus met opnameleider Erik de Goederen met zich meebracht is hoorbaar op het resulterende album. Mattias kreeg de vrijheid om op het materiaal te improviseren, waardoor elke take een beetje anders was. Titus richte zijn eigen platenlabel Kinyobi Music op om Shades of Life op uit te brengen. De album-release vond plaats op 6 november 2022 in BIJ ANDREAS te Naarden.


Shades of Life

------------
CD
------------
Spotify
------------
Apple Music
------------
JioSaavn
------------





“Degelijke, goed toegankelijke muziek die vooral goed klinkt door het prachtige spel van de jonge pianist Mattias Spee.
-Nederlands Dagblad






------------






RIVER


Mattias Spee componeert doorgaans alleen, maar zijn samenwerking met Bea Álvarez Borque, die zich specialiseert in live electronics, is een noemenswaardige uitzondering. Samen maakten ze het stuk River, waarin ze de reis van een rivier van gletsjer tot oceaan verklanken. Voor dit project gebruikten Mattias en Bea hun respectieve akoestische instrumenten, piano en altviool, maar ook verscheidene elektronische elementen, zoals synthesizers, samplers en live effecten. Na een 5-daagse residente in Akoesticum Ede in oktober 2022, georganiseerd door Windows of Opportunity, vond de première plaats in het Muziekhuis Utrecht.


Premiere van River in het Muziekhuis Utrecht


Video Credits: Windows of Opportunity





------------





TIJDCAPSULES


Wat verbindt ons met het verleden en de toekomst? Deze vraag stond centraal bij het project Tijdcapsules, dat in première ging op het Grachtenfestival 2022. Een team bestaande uit Arjan Linker op trombone, Mattias Spee op piano en synthesizer, Benjamin de Boer op contrabas, Gijs Idema op gitaar en Dimitri Geelhoed op electronics stelde zich ten doel deze vraag te beantwoorden. In de resulterende voorstelling combineerden ze elementen uit Indiase raag, Georgische volksmuziek, Renaissance-polyfonie en popmuziek van bands als Radio in een dromerig uur aan muziek, ondersteund door de live vizuele effecten van Lisa Derksen Castillo, ook bekend als Sea the Sound.


Video’s van Tijdcapsules op het Grachtenfestival 2022

Video Credits: Lommer


Door muziek van verschillende plekken op aarde en verschillende momente in de geschieden met elkaar te combineren, wordt duidelijk hoe snel de wereld verandert, terwijl het tegelijkertijd altijd hetzelfde zal blijven. Deze groep muzikanten heeft een specifieke overeenkomst: naast componisten en uitvoerende muzikanten, zijn ze allemaal enthousiaste improvisatoren. Dat was een belangrijke reden waarom dit team werd geselecteerd voor dit project. Improvisatie is de beste benadering van het kunnen vatten van een uniek moment, want door de aard van improvisatie kunnen we het moment niet vasthouden.





------------






DANSEN MET DE DOOD


In samenwerking met schrijver/regisseur Raas Nijhuis, ook bekend als Tabula Raas, en stemacteur Céline Vermeulen maakte Mattias Spee het hoorspel getiteld Dansen met de Dood. Dit muzikale theaterstuk -of dit theatrale muziekstuk- was geïnspireerd door William Shakespeares tragedie Macbeth en gaat over de verleiding van zelfmoord en verlossing van het lijden. 


Dansen met de Dood


Geluid Credits: Wim Selles





------------






GOUDSBLOEMTRIO


Van 2016 tot 2020 vormde Mattias Spee een ensemble met klarinettist Ana Prazeres en cellist Hadewych van Gent. De drie ontmoetten elkaar als medestudenten aan het Conservatorium en speelden vervolgens samen in de vormende jaren van hun jonge carrières. Hun ensemble is vernoemd naar hun repetitieruimte, Mattias’ studentenwoning aan de Goudsbloemstraat in Amsterdam.


Goudsbloemtrio in het Muziekgebouw aan ‘t IJ


Video Credits: Kees Vos


Na het “standaardrepertoire” te hebben gespeeld, wat bestaat uit stukken van componisten als Johannes Brahms en Gabriel Fauré, ontdekte het trio wat minder bekende muziek voor deze specifieke samenstelling van instrumenten. Voorbeelden hiervan zijn het Fantasy Trio van de Amerikaanse componist Robert Muczynski en het Klarinettrio van Nino Rota, een vooraanstaand filmcomponist die ook veel geweldige op-zichzelf-staande muziek heeft geschreven, iets wat helaas maar weinigen weten. Na enkele succesvolle jaren als een ensemble stopte het Goudsbloemtrio met samenspelen toen elk van de leden meer andere projecten kreeg, maar ze zijn tot op de dag van vandaag goed bevriend.